Despre trandafirii pitici

Acum 3 ani de în Atelier shabby Decorațiuni

Săptămana trecută am cumpărat cu mult entuziasm, trei ghivece cu trandafiri pitici pentru a-mi înveseli bucătăria. I-am transferat în ”căsuțe noi” (ghivece mai mari și cu pământ proaspăt) dar, din păcate, florile nu au rezistat atât de mult pe cât credeam. De teamă să nu-i fi omorât am început să caut pe internet cum se îngrijesc. Și uite așa am găsit sfaturile domnului ing. horticultor Carli Marian. Sper să-ți prindă bine informațiile de mai jos și să te bucuri de imaginile selectate pentru tine în care ai să găsești și idei de ghivece pentru trandafiri, dar și combinații frumoase pentru jardiniere.

despre trandafirii pitici

despre trandafirii pitici

Trandafirii pitici (Rosa hybrid) la ghiveci cu siguranță îți vor da un tonus bun în fiecare dimineață. Deoarece sunt puține acele zile în care ei nu-ți vor zâmbii prin flori parfumate și frumos colorate. Fie că-i cultivi la ghiveci sau la jardinieră, trandafirii pitici se încadrează perfect la pervazul ferestrei deoarece au înălțimea limitată. Iar dacă uneori cresc mai mult decât ți-ai dorit, să știi că-i poți tunde când și cât vrei tu. Chiar îți recomand la un moment dat să aplici o tăiere pentru a stimula ramificarea și respectiv înflorirea.

despre trandafirii pitici

despre trandafirii pitici

Procesul de înflorire în sine se desfășoară din primăvară până în toamnă, așadar este companionul perfect pentru ferestrele tale. Ai grijă doar să îndepărtezi tot timpul florile fanate (ofilite) pentru a face loc noilor boboci. Dar pentru toate aceste delicii florale trebuie să-i asiguri un spațiu luminos la geam, neapărat cu câteva ore de insolație, un pământ reavăn, adică nici prea umed dar nici prea uscat. Să știi că vara poate suportă fără probleme temperaturi ridicate de circa 25-26°C și iarna temperaturi de cuprinse între 5-10 °C. Aceste temperaturi scăzute sunt excelente pentru a intra într-o binemeritată perioadă de repaus.

despre trandafirii pitici

despre trandafirii pitici

Însă elementul esențial pentru o dezvoltare armonioasă este strict legat de volumul de pământ. Acest tip de trandafir are nevoie de un ghiveci cu un volum mare de pământ, respectând însă proporțiile bunului simț. Și pentru că înflorește mai tot timpul anului, iar pământul la un moment dat sărăcește în nutrienți, îți recomand aplicarea unui fertilizant special pentru plantele cu flori. Îl găsești în florării la prețul de circa 10-15 lei flaconul, iar pe el ai și instrucțiunile de folosire în funcție de planta ta.

despre trandafirii pitici

despre trandafirii pitici

Nu în ultimul rând trebuie să-ți menționez că și aspectul ventilației este extrem de important pentru trandafirii pitici. Aceștia adoră curenții de aer, motiv pentru care te sfătuiesc din când în când să mai deschizi fereastra. Să știi că o bună aerisire a spațiului în timpul iernii va ține la distanță și dăunătorii. Acest tip de trandafir este atacat în mod constant iarna de păianjenul roșu și de păduchii lânoși, iar primăvara și vara de purici de frunze. Dacă te vei confrunta vreodată cu acest gen de problemă, apelează cu încredere la un tratament cu Mospilan (pe care-l găsești în farmarciile fitosanitare). Pe timpul sezonului cald poți să-l scoți pe balcon și să-l plantezi în jardiniere. Te-ai convins că acest tip de trandafir pitic merită să ocupe un loc de cinste în mini grădina de la geam, nu? Deci nu-l arunca dacă nu-ți mai face flori, ci îngrijește-l ca să te bucure în fiecare zi.

despre trandafirii pitici

despre trandafirii pitici

Așadar, nu trebuuie să uităm că trandafirul pitic este o plantă la ghiveci și se comportă ca atare, adică florile se mai și ofilesc. Asta nu înseamnă că trandafirul trebuie aruncat sau abandonat. Nu! El merită să fie îngrijit ca să ne bucurăm în continuare de flori.

Sursa foto

Etichete: , , , ,

Share on Google+0Pin on Pinterest31Share on StumbleUpon0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Spune-ne părerea

Se pot folosi tag-uri HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>