Cum am încondeiat ouă pentru prima oară

Acum 3 ani de în Atelier shabby Decorațiuni

De Florii, plimbându-ne prin oraș am vizitat un Târg de Paște. Foarte impresionați talentul doamnelor ce încondeiau ouă cu o rapiditate și ușurință ieșite din comun, ne-am zis să încercăm și noi anul acesta. Așa că, entuziasmați, ne-am procurat tot ce ne trebuia: ceară naturală de albine, pusă în recipiente (de preferat metalice) pentru a rămâne în stare lichidă deasupra unei surse de căldură, chişiţă (un creion din lemn care are în vârf un tub foarte subţire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii) şi modele  care pot fi adaptate acestor ouă. În concluzie, nu este nevoie decât de puţine materiale dar de multă îndemânare şi mai ales imaginaţie. Să știi că ne-a fost destul de greu :) dar hai să-ți povestesc cum am făcut.

Materiale necesare încondeierii ouălor

Cum am încondeiat ouă – Materiale necesare încondeierii ouălor

Etapele încondeierii ouălor

Pregătirea ouălor pentru încondeiere:

Am spălat ouăle foarte bine apoi le-am dat câte două găuri finuțe la ambele capete pentru a le goli de conținut. Noi am folosit un mini burghiu. Sufli conținutul oului într-un castron, pe gaura din partea de sus (aia mai mică). Asta cere ceva exercițiu de plămâni, dar totul depinde de cât de mare e gaura din partea de jos, și cât de vechi e oul. (dacă e mai vechi, se usucă putin, și albușul are porțiuni de consistență gelatinoasă, care blochează gaura).

Scoaterea conținutului din ou

Cum am încondeiat ouă – Scoaterea conținutului din ou

Scrierea desenului: 

Se pregăteşte ceara de albine într-un vas metalic pus la o sursă de căldură pentru a menţine ceara în stare lichidă şi cu ajutorul chişiţei se începe împărţirea oului în două părţi egale, apoi patru, apoi şase, etc. Se folosesc ornamente cu motive geometrice alături de cele florale care ocupă un spaţiu restrâns în cadrul compoziţiei geometrice, acestea fiind specifice zonei de unde provin. Pentru început e mare bucurie dacă-ți ies măcar liniile drepte :)) Dar dacă ai îndemânare iată ce modele poți folosi:

  • Modele zoomorfe: strugurele, peştele, pomul vieţii, cocoşul, etc
  • Modele sceomorfe: grebla, scara, cârligul ciobanului, grapa, plugul, etc
  • Modele fitomorfe: spicul de grâu, frunza de stejar, brăduţul, coarnele berbecului, frunza de salcâm, floarea paştelui…
  • Modele cosmomorfe: cerul înstelat, fulgerul, soarele, steaua…
  • Modele geometrice: brâuri, 48 clinuri, modele de cămaşă, carpete, năframă..
Cum am încondeiat ouă - Ornarea cu ceară

Cum am încondeiat ouă – Ornarea cu ceară

Aplicarea culorilor:

Pentru alb folosește-te de coaja oului care este albă. Apoi acoperă zonele pe care le dorești albe. Următoarea culoare o să intre în coaja de ou care nu este acoperită cu ceară. În prima culoare, galben, lasă oul 15 mine pentru a intra culoarea în coajă lui. După aceea scoate oul și lasă pe un prosop la uscat. Următoarea culoare este culoarea roșie unde folosești aceeași tehnică. Acoperă cu ceară partea de model colorat cu galben, apoi introdu oul în culoarea roșie, iar părțile de model neacoperite cu ceară o sa devină roșii după 15 minute de lăsare a oului în culoare.  

Cum am încondeiat ouă

Cum am încondeiat ouă – Aplicarea culorilor

La urmă o să ai un ou acoperit în întregime în roșu, dar munca ta nu se încheie aici deoarece urmează descoperirea operei :) Acum aprinzi o lumânare și apropii oul de flacără și când se topește ceara șterge oul cu un prosop de hârtie. Repetă operațiunea până ai îndepărtat în totalitate ceara.

Cum am încondeiat ouă - Îndepărtarea cearei

Cum am încondeiat ouă – Îndepărtarea cearei

Ia puțin ulei alimentar și unge oul pe toate părțile pentru a-i oferi o mai mare strălucire. Astfel și culorile sunt mai bine protejate.

Aceasta este o tehnica păstrată din generații în generații, de aceea oului încondeiat i se mai spune și „ou muncit”.

Multă baftă la încondeiat și aștept poze cu rezultatul obținut :)

Paște luminat!

 

Etichete: , , , , , , ,

Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on StumbleUpon0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Spune-ne părerea

Se pot folosi tag-uri HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>